Legenda o Veroniki Desinićkoj

Legenda o Veroniki Desinićkoj

Kaže se da je ljubav besplatna. Što nije točno. Svaka ljubav ima svoju cijenu. Samo za nju najčešće saznamo kad je prekasno...

O istinitosti ovih riječi govori i legenda o Veroniki Desinićkoj. I samo zato jer danas mnogi misle da je za iskazivanje ljubavi dostatan poklon jednom godišnje i da ostale dane u godini u ljubav ne treba ništa ulagati, današnju ćemo legendu smjestiti ne u sam Zagreb, nego malo dalje. U Veliki Tabor, zagorski dvorac uz kojeg se veže najviše legendi.

A legenda o lijepoj Veroniki počinje kao i sve legende: u prelijepu se seosku djevojku zaljubi stasit plemić i oženi je. I sve bi bilo u redu da plemić ne bijaše sin grofa Hermana II Celjskog, moćnog bana Hrvatske. Da, mladi Fridrih bje ni manje ni više nego rođeni brat Crne kraljice Medvedgradske, stoga se od njeg očekivalo da se oženi po dužnosti a ne po ljubavi.
Njegovu oca tajna ženidba ne bje nikako po volji, stoga on zapovjedi da se odbjegli ljubavnici nađu. Sina dade zatvoriti u kulu, a Veroniku optuži da je coprnica. Na brzinu sazvani sud ne nađe na njoj krivice, te izjavi banu da je djevojka kriva samo za ljubav prema njegovu sinu, što nije grijeh.
Suci ni ne napustiše Veliki Tabor, kad grof zapovjedi svojim ljudima da mladu nevjestu utope i tijelo zazidaju u zid koji spaja zidove peterokatne kule s ulaznim dijelom.

"Čisteći 1982. godine sve prostorije Dvora našli smo jednu lubanju, za koju je utvrđeno da pripada ženskoj osobi. Da li je to lubanja nesretne Veronike ne možemo ni tvrditi ni negirati, već samo reći: Veroniki Desinićkoj neka je vječni mir i pokoj" u kolovozu 1993. godine zapisao je prof. Josip Štimac.


Detalje priče kao i druge verzije legende od kojih je po jednoj Fridrih zbog Veronike ubio suprugu Elizabetu saznajte ovdje
http://www.zagorje.com/vijest/vijesti/tragicna-ljubav-veronike-desinicke-i-mladoga-grofa-fridriha-celjskog

Na slici Veliki Tabor noću, preuzeto sa http://www.croatiaholidayshr.com/Naslovnica/Pregledclanka/tabid/63/ArticleId/255/language/hr-HR/DVORAC-VELIKI-TABOR-ndash-Sredi-scaron-nja-Hrvatska.aspx14.2.2013.