Maksimir

Maksimir

Maksimir. Prvi zagrebački kvart koji su Anthea i Leana vidjele za bijela dana. Kvart pun svega i svačega. Točnije: svega i svačega skrivenog. Pod zemljom i iznad nje. Maksimir krije mnogo toga, zato krenimo redom...

Iako je Maksimir naziv kvarta, Maksimir je također i park po kojem je kvart dobio ime. I to ne bilo kakvog parka. Maksimir je, naime, prvi javni park u jugoistočnoj Europi, ali i jedan od prvih u svijetu. U vrijeme osnivanja bio je jedan od najvažnijih parkovnih ostvarenja tadašnje Austrougarske Monarhije. Do tada su se podizali samo privatni, javnosti nedostupni perivoji uz plemićke dvorce i kraljevske rezidencije.
Zagrebački biskup Maksimilijan pl. Vrhovac odlučio je na mjestu stare biskupske šume podariti građanima Zagreba park za odmor i rekreaciju i to je bio početak Maksimira, koji po biskupu i nosi ime.

Ali, Maksimir nije samo park. Niti šetalište. Svojedobno je bio i teren za golf, tako da i danas navodno postoje skrivene oznake golf igrališta sa devet rupa koje je uz Bledsko bilo jedino u kraljevini Jugoslaviji. Igralište je preživjelo sve do II svjetskog rata, no oznake su ostale.
Naravno da igralište za golf nije jedina atrakcija onog tajanstvenog dijela Maksimira. Tu je i usamljeni grob na sjeveroistočnoj strani parka, iznad petog jezera.
A južno od tog istog jezera nalaze se maksimirske katakombe. Cijeli niz skrivenih ulaza u podzemlje danas je zapušteno i većinom puno zemlje i smeća.
Kao da je ikada ikome malo prašine i prljavštine zasmetalo...

Više detalja možete pronaći ovdje: http://www.planinar.hr/stranice/PSZ_park_Maksimir.htm

Na slici je karta s ucrtanim maksimirskim blagom.18.2.2013.