Maksimirska Mogila

Maksimirska Mogila

Maksimirska Mogila. Spomenik. Ali ne običan spomenik. Jer koliko spomenika znate da ima svoj podzemni dio?

Mogilom se naziva znatno izdignut grobni humak po običajima pokapanja mrtvaca u nekih naroda ili uzdignuti humak u čast kakva događaja, obljetnice. Naša je Mogila podignuta u čast 1000 godina postojanja hrvatskog kraljevstva.

„Maksimirska Mogila je građena je od grumenova zemlje donesene iz 155 mjesta iz raznih hrvatskih krajeva u kojim se zbio neki značajni povijesni ili pak kulturni događaj tijekom tisućugodišnje hrvatske povijesti. U temeljima humka pohranjeni su predmeti iz hrvatske kulturne baštine, važnije knjige, novine, časopisi te spomenice svih sokolskih društava koje su sudjelovale u gradnji Mogile. U spomenicama je dat opis mjesta i povijesnog događaja koji se zbio na mjestu s kojeg je uzeta zemlja za Mogilu.

Dana 15. kolovoza 1925. godine oko napola dovršenog humka Mogile bili su postrojeni predstavnici sokolskih društava s vrećicama zemlje u rukama koju su istresali na humak uz fanfare i pjesme budnice. Posljednju je vrećicu istresao gvardijan iz Knina uz riječi: »Polažem grudu svete zemlje koje su nosile prvog i posljednjeg hrvatskog kralja«.
Oko humka posađeno je 10 lipa u znak deset stoljeća hrvatskog narodnog života, odnosno hrvatske državnosti. Mogila je dovršena 1926. godine. Prema njezinom vrhu vode uske stepenice, a sam vrh ukrašen je jednostavnim kamenom na koji je trebao biti postavljen brončani kip sokola skupljenih krila kojeg je izradio kipar Ivo Kerdić.
Nakon dvije godine sokol je u ateljeu kipara razbijen. Taj barbarski čin bio je nagovještaj ukidanja hrvatskog sokolstva što se nažalost i dogodilo 1929. godine.
Na poticaj Družbe »Braća hrvatskog zmaja« Mogila je obnovljena 1994. godine, a na naglavni kamen Ministarstvo obrane Republike Hrvatske na dan oružanih snaga 28. svibnja 1995. godine postavlja skulpturu sokola kojeg je idejno osmislio i prvotno u glini izradio akademski kipar pater Marijan Gajšak.“

Preuzeto sa http://www.park-maksimir.hr/maksimir_hr/Maksimir_znamenitosti2.htm

Foto Karlo Kos19.2.2013.