Terra Sancti Martini

Terra Sancti Martini

Vrijeme je za odlazak iz Zagreba, barem na kratko. Jedan od glavnih junaka Orsije, Dean, među konkurencijom poznat po nadimku Vitez Dugoselske Ravni, od nedavno je stanovnik Dugog Sela, mjesta nedaleko Zagreba i istražuje ga putem kojim ćemo i mi krenuti.

Na putu između Zagreba i Dugog sela nekada se nalazila šuma Duga lazina. Danas ona dijeli Sesvetski Kraljevac i Dugo Selo i po njoj je nazvana cesta. Upravo su na tom dijelu u prošlosti pljačkaši znali dočekivati seljake koji su se vraćali sa zagrebačkog sajma.
No nisu samo razbojnici prebivali u ovom kraju. Područje na kojem je nastalo Dugo Selo naziva se Terra Sancti Martini- Zemlja Svetog Martina. Godine 1209. kralj Andrija II u svojoj darovnici daruje ovo područje Redu siromašnih vitezova Krista i Salomonova hrama, poznatijih pod nazivom Vitezovi Templari.
Na današnjem Martin Bregu stoji najstarija crkva, ili barem ono što je ostalo od nje, na dugoselskom području. Sama se crkva spominje 1209. Godine, kao župna crkva upisana je 1334. godine, a nadzemni ostaci građevine potječu iz 16. stoljeća.
Pretpostavlja se da je ovo bila prva crkva u posjedu templarskog viteškog reda.
Crkva sv. Martina Templarima je, koji su prije svega bili vojni red, bila dobra osmatračnica zbog svog iznimnog smještaja na uzvisini s koje se pruža pogled na cijelu dolinu, dok se u daljini se vidi Zagreb i Medvednica.

Na slici ostaci crkve sv. Martina. Foto Karlo Kos20.2.2013.