Tajna ubojstva u vlaku

Tajna ubojstva u vlaku

Prvi je vlak kroz Dugo Selo prošao 4. siječnja 1870. A da nisu stravični zločini vezani isključivo za knjige i filmove pokazuje događaj iz 1935. godine.

U prijepodnevnim satima 26. listopada te godine, u vlaku između stanica Božjakovina i Dugo Selo, napadnuta je 13-ogodišnja gluhonijema djevojčica Katica Srčec. To je jutro, kao i svako drugo, krenula iz Vrbovca prema Zagrebu noseći mlijeko. U Zagrebu je pohađala školu za gluhonijeme. No, do škole nikada nije stigla. Policija ju je našla izmasakriranu u lokvi krvi. Iako je živa dopremljena u zagrebačku bolnicu, Katica je preminula isto popodne. Policija je provela detaljnu istragu i nakon postrojavanja niza sumnjivaca, zadržala samo jednog: konduktera Gregora Cviju, 48-osmogodišnjaka koji je radio na relaciji kojom je pokojnica putovala. Učinio se sumnjivcem izjavivši da nikada u životu nije ni vidio napadnutu djevojku, što je nemoguće, jer ju je morao znati bar iz viđenja.

Doskora se u policijskoj postaji, ne znajući za Katičinu smrt, pojavio podnarednik koji je želio upozoriti na sprovodnika u vlaku koji je, po njegovom mišljenju, imao nečasne namjere spram gluhonijeme djevojčice koja se u vlaku vozila. Svjedočio je da je često viđao djevojčicu kako sprovodniku sjedi u krilu, a sprovodnik je pak znao govoriti da će izrasti u pravu ljepoticu. Kada mu je pokazan privedeni Cvija, podnarednik ga je smjesta prepoznao kao sprovodnika kojeg je došao prijaviti, što je samo pojačalo sumnju policije spram Gragora Cvije.

Međutim, nikako mu nisu mogli dokazati i samo umorstvo. Kod mrtve djevojčice nađena je bilježnica u kojoj je zapisivala sve svoje dogodovštine. Između ostalog, u njoj se spominje i posjet tetki u Zagrebu, ali i sastanak sa gospodinom u restoranu u Palmotićevoj. Ima li tajanstveni gospodin kakve veze sa njezinom smrti, nikad se nije saznalo.

Obdukcija je pokazala da je smrt nastupila kao posljedica iskrvarenja iz 10-15 rana na glavi nastalih najvjerojatnije kao posljedica lupanja glavom o prozorsko staklo vlaka nakon što je Katica pružila otpor svom napadaču.

Tko je taj napadač bio, nikada nećemo saznati…

Na slici članak iz slovenskog „Jutra“ od 28. listopada 1935. godine koje je objavilo članak pod naslovom „Zagonetna smrt u vlaku“24.2.2013.