Grički tunel

Grički tunel

Već smo spominjali podzemne hodnike grada Zagreba, a sad se opet vraćamo na njih. Jedini zasad službeno potvrđen kao postojeći je onaj takozvani Grički tunel, koji povezuje Mesničku i Radićevu ulicu, okomito izlazi na tri mjesta u Ilici i jednom u Tomićevoj ulici prema jugu.

Taj je tunel mnogim Zagrepčanima poznat jer je bio sklonište za vrijeme uzbuna tijekom Domovinskog rata. Sagrađen je 1943. godine za vrijeme NDH, kako bi se građani mogli skloniti pred čestim savezničkim bombardiranjima. Nakon II. svjetskog rata godinama su tunelu pokušavali dati neku funkciju: od garaže do atomskog skloništa, ali ništa od toga nije prošlo.

„Osamdesetih, dok se obnavljalo Dverce, prijatelj i ja smo našli pod zemljom zid. Bio je star i trošan i cigle su bez velike sile same padale. Iza zida smo pronašli tunel kroz koji se moglo uspravno hodati. Krenuli smo kroz njega, ali nas je nakon dvadesetak prijeđenih metara obuzeo strah pa smo se vratili natrag. Tamo je ubrzo podignut novi zid, ali to gdje smo bili pravi je tunel." Kad smo izišli iz tunela u Mesničku, Merkaš se otvorio pogledavši prema Tuškancu: "Pogledajte ove vile. Teško je povjerovati da ispod tih kuća nema tunela, povezanih u neki sustav i tko zna kamo sve vode. U njima su boravili mnogi 'važni' ljudi. Mora postojati neka tajna ako se toliko skriva od javnosti i ako postoje tuneli u koje nitko ne smije zaviriti."

Detaljnije na http://www.nacional.hr/clanak/120455/tajne-zagrebackih-tunela

Ulaz u tunel Grič iz Mesničke ulice. Fotografija preuzeta s http://www.forum.hr/showthread.php?t=147817&page=841.3.2013.