Lanac s Nelsonova broda

Lanac s Nelsonova broda

A nedaleko Kamenitih vrata nalazi se jedan poseban komad lanca.

„Na samom početku Kamenite ulice, sa sjeverne strane Kamenitih vrata, između pročelja zgrade i obližnje terase razapet je, kao ukras, lanac koji navodno potječe upravo s broda HMS Victory, najvjerojatnije čak i iz vremena bitke kod Trafalgara.

Barem tako kaže usmena predaja, jer podaci o ovom neuglednom lancu koji na prvi pogled ne služi ničemu osim što omeđuje tek nekoliko četvornih metara pločnika ispred galerije baš i nisu detaljni: malo se toga zna osim činjenice da je postavljen na ovo mjesto 1878. Mnogo duži dio navodno istoga lanca može se vidjeti u nastavku Kamenite ulice nakon prolaska kroz Kamenita vrata, odnosno sa same Radićeve ulice, gdje služi kao lanac kojim je omeđen vrt istog bloka zgrada.

Je li ovo uistinu lanac s Nelsonovog Victoryja te, ako jest, kako se našao u Zagrebu, pitanja su na koja nije tako lako pronaći odgovor. Ako se ovaj niz karika uistinu nalazio na Nelsonovu proslavljenu brodu, najvjerojatnija poveznica ovog djelića britanske povijesti i Zagreba irski je vojvoda Laval Nugent, vojnik koji je ostavio duboki trag u Hrvatskoj služeći u postrojbama austrijske vojske tijekom Napoleonskih ratova. Premda je sam lanac teško čvrsto i neupitno povezati s Victoryjem, niz činjenica o Lavalovim zaslugama na području Hrvatske kao i o njegovim hobijima uistinu daju kredibilitet cijeloj priči – potrebno se stoga malo detaljnije upoznati s ovim gotovo “domaćim” generalom irskoga porijekla.“

Detaljnije na http://www.velikabritanija.net/2010/08/24/lanac-s-nelsonova-broda/ odakle su slika i tekst preuzeti.6.3.2013.