Međunarodni dan žena

Međunarodni dan žena

Znate čitati? Znate pisati? Imate pravo glasa? Možete se udati za koga želite? Ili posvetiti život karijeri? Za početak, možete je uopće imati, a žena ste?
Zahvalite tome svim onim ženama i muškarcima koji su podržali njihove napore da do svega gore navedenog (što danas uzimamo zdravo za gotovo) uopće dođe.

Međunarodni dan žena (skraćeno Dan žena) obilježava se 8. ožujka svake godine. Tog dana se slave ekonomska, politička i društvena dostignuća pripadnica ženskog spola. U većini zemalja ovaj je praznik nakon 1930. godine povezivan s komunizmom te je običaj slavljenja Dana žena zaboravljen ili čak ismijavan.
Međutim, 1960-ih su ga ponovno počele slaviti feministice. Godine 1975., koja je proglašena Međunarodnom godinom žene, UN su službeno počele obilježavati Međunarodni dan žena.
Radi se na tome da Dan žena ponovno postane državni praznik u onim državama u kojima to nije slučaj.

Do tada, dok države ne slave, slavite Dan žena svojim životom. Budite ono što jeste, zato jer su mnoge žene prije vas učinile da to bude moguće!

Na slici satnica Vlasta Zekulić tijekom sudjelovanja u misiji ISAF u Afganistanu, preuzeto sa http://www.hrvatski-vojnik.hr/hrvatski-vojnik/3332011/zekulic.asp8.3.2013.