Tepečićeve stube

Tepečićeve stube

Priča o uzdaru Grguru Tepečiću i njegovim stubama teče pak ovako:

"„Danas u našem Zagrebu postoji nekoliko ulica koje nose imena po obrtima, kao što su Mesnička i Kožarska ulica, a nekoć je postojala i, kao zasebno naselje, šoštarska ves na početku današnje Radićeve ulice, u kojoj su u Srednjem vijeku obitavali i radili postolari i šoštari.

Međutim,od 1928. mali pješački prolaz sa stubom, koji povezuje Mesničku s Matoševom ulicom dobio je ime po uzdaru Grguru Tepečiću, koji je živio potkraj 16, i početkom 17, stoljeća.

Nazivom ovog prolaza, nekoć zvanog samo Klanec, Zagreb se želio odužiti poborniku demokratskog ustroja vlasti na starom Gradecu, poštovanom obrtniku, uzdaru Grguru Tepečiću, pa je prolaz dobio ime Tepečićev klanac. Valja znati da je Gradec od 13. stoljeća imao demokratsku upravu, magistrat, koji se mijenjao svake godine izborima na Blaževo, 2. veljače.

Sve je to trajalo do početka 17. stoljeća, kada je Toma Erdödy, pripadnik visokog plemstva uveo novi status po kojem se dotadašnji gradski činovnici zamjenjuju doživotnim senatorima. Bilo je to godine 1608, kada je Toma Erdödy izbivao iz grada, i tada se na čelo pobune protiv novog statuta, digao Grga Tepečić.

Gradska je skupština svrgnula omražene senatore i opet uvela, kako je zapisano, »novi red«. Taj novi red trajao je svega godinu dana, jer, kako piše, takav »loš i za državu štetan primjer kralj nije mogao ostaviti nekažnjenim«.

Nakon privremene nemilosti, Tepečić je 1611. Ponovo izabran i za senatora, a kasnije i za gradskog suca, što bi danas bilo gradonačelnika.
Kako se i dalje zauzimao za stare pravice, ponovo se naš uzdar Grga sukobljuje s drugim senatorima i dolazi do javnog obračuna. Tepećić je bio prognan iz Gradeca, a imovina mu je bila zaplijenjena. Vlast je ponovo bila u rukama senatora.

Međutim, naš se Tepečić nije predavao. Iskoristivši ezadovoljstvo građanskog puka, Tepečić je 1622. godine organizirao pobunu, no pokušaj pobune nije uspio. Sada kazna nije bila ponovno progonstvo iz grada, već je Tepečić, borac za demokratski ustroj u svom rodnom gradu, izgubio glavu.

I tako po tom zagrebačkom obrtniku, po zanimanju uzdaru, nose ime male stube između Mesničke i Matoševe ulice, Klanac Grgura Tepečića, Tepečićeve stube."

Preuzeto sa http://www.magicus.info/hr/magicus/tekst.php?id=36088

Na slici Tepečićeve stube, preuzeto sa http://www.flickr.com/photos/thingstads/5104392493/15.4.2013.