Šah

Šah

Šah je igra na ploči za dva igrača. Ploča je kvadratnog oblika, podijeljena u 64 (8×8) polja, obojanih naizmjenično svjetlom i tamnom bojom.

Prvo spominjanje šaha datira s kraja 6. stoljeća poslije Krista. Nastao je vjerojatno u Indiji. Na sanskrtu igra nosi naziv "čaturanga", što znači "četverodjelna". Također je to pjesnički izraz za vojsku, koja je imala četiri roda: pješake, konjaništvo, slonove i bojna kola. Ime su preuzeli Perzijanci (Iranci) kao "čatrang", a od njih Arapi kao "šatrandž". Neki ipak smatraju, da je igra nastala u Kini ili Središnjoj Aziji.

S obzirom na sve gore navedeno, postavlja se pitanje: kako je onda šahovska ploča završila kao dio hrvatskog grba?

Odgovor na to pitanje daje nam slijedeća legenda:

"Za kralja Stjepana Držislava veže se legenda o nastanku hrvatskog grba. Legenda kaže da je kralj Držislav dosta ratovao s Mlečanima koji su htjeli osvojiti hrvatsku obalu Jadrana. I u jednom takvom ratu kralj je pao u mletačko ropstvo i bio bačen u zatvor u Veneciji. Mletački dužd Petar II. Orseolo dočuo je nakon nekog vremena da kralj Držislav dobro igra šah. Zato mu je uputio sljedeći izazov: ako ga u tri partije šaha pobijedi, bit će oslobođen i može se vratiti u svoju zemlju. Kralj Držislav je prihvatio izazov i u sve tri partije pobijedio mletačkoga dužda. Dužd je održao riječ i kralj se mogao vratiti kući. Držislav je tada iz zahvalnosti u sjećanje na taj trenutak uzeo šahovsku ploču kao svoj grb i grb svoga naroda. Taj grb ostao je do danas."

Preuzeto sa http://ruzmarinke.blogspot.com/p/stare-legende.html

Na slici šahovska ploča sa staklenim figurama. Foto Marinela Brdar14.5.2013.