Promocija romana „Orsia“

Promocija romana „Orsia“

U Gradskoj knjižnici Dugo Selo je 24. lipnja održana je promocija romana dugoselske autorice Vladimire Becić, pod naslovom „Orsia“. Knjiga je izašla u zagrebačkoj nakladničkoj kući „Algoritam“. Osim same autorice, o knjizi su govorile naša istaknuta književna kritičarka Nataša Govedić, koja je i sama spisateljica, te poznata spisateljica i prevoditeljica Milena Benini. Govoreći o samom romanu, Nataša Govedić se dotakla nekih trenutaka u povijesti pisanja o vampirima kao fantastičnim bićima, ali i o nekim aspektima, koji po nekim mišljenjima, povezuju vampirizam i feminizam. Milena Benini također je progovorila o vampirima u književnosti, ali i na filmu. Njezin roman „Relativna pomrčina“ poslužio je kao izvjesna komparacija s romanom „Orsia“, a vezano uz današnji način pisanja o vampirima. Obje su kritičarke istaknule kako se vampiri danas više ni približno ne opisuju tako čudovišno kao nekada, a u čemu vjerojatno i leži njihova privlačnost i popularnost kod čitatelja danas. Moderni književni vampiri nisu više toliko predatori, koliko samo jedna druga vrsta bića koja nastoji preživjeti.
Kad smo kod „Orsie“, riječ je dakle o romanu vampirske tematike, a ne događa se u nekim dalekim ili nepoznatim krajevima, nego između Dugog Sela i Zagreba. Autorica Vladimira Becić najavila je kako je rad na pisanju drugog dijela pri završetku.
S obzirom na veliku popularnost ovog podžanra fantastične literature, vjerujemo da će naći put do mnogih čitatelja, posebno onih mlađih.24.5.2013.