Započeo NaNoWriMo 2014.

Započeo NaNoWriMo 2014.

Mjesec pisanja romana (National Novel Writing Month) iz godine u godinu broji sve više aktivnih pisaca, koji kroz mjesec dana nastoje napisati 50 000 riječi svog romana. Hrvatska regija trenutno broji 600 članova, a već prvi dan je napisano preko 50 000 riječi!

Ove godine postoji još jedna novina: pep-talkovi s hrvatskim izdavačima i autorima. Tajana Obradović, Sonja Smolec, Milena Benini, Ivan Lutz i ja pokušat ćemo Wrimosima približiti proces pisanja i izdavanja u Hrvatskoj.

Zašto su autohtoni pep-talkovi bitni? Kao prvo, tijekom sudjelovanja u NaNoWriMo-u članovi cijelo vrijeme imaju prigodu čitati pep-talkove autora koji najčešće objavljuju na engleskom jeziku i u zemljama u kojima vlada sasvim drugačija situacija u izdavaštvu nego kod nas. Tijekom pisanja svojih romana i čitanja takvih pep-talkova steknu sasvim nerealnu sliku što napraviti s tekstom nakon što bude gotov, kako ga srediti i što je najbitnije: kako ga objaviti. Mladi pisci često vjeruju da kod nas vrijede isti oni zakoni o kojima pišu strani autori: da imamo književne agente koji "love" mlade nade, da urednici po izdavačkim kućama isključivo čitaju pristigle rukopise i da im je to jedini posao. Situacija je u Hrvatskoj sasvim drugačija.

Prvi niz pep-talkova će se stoga baviti ne samo procesom pisanja i povezanošću pisanja i objavljivanja i već i objavljivanjem samim. Smatram da je za mlade autore puno bolje da sad saznaju kako stvari stoje nego da žive u iluziji da je Hrvatska izdavačka Amerika. Nije. Ali nije ni loša. Samo treba pisati i biti uporan.

 

Više o hrvatskom NaNoWriMo-u potražite na http://nanowrimo.org/regions/europe-croatia2.11.2014.