Marsonikon samo što nije!

Marsonikon samo što nije!

Za tri dana u Slavonskom će brodu započeti treći Marsonikon.

Nakon što se uredništvo zbirke kratkih SF priča 'Marsonic' za svoje peto izdanje odlučilo u suradnji s tiskarom HS Internet i autorima priča sva sredstva od prodaje proslijediti ka pomoći stradalima u poplavama (Gunja, Rajevo Selo...), za sličan se akt odlučila i organizacija fanovske aukcije za GUFF, te će pola sredstava prikupljenih tijekom licitacije u 15 sati u subotu otići u humanitarnu pomoć

Raspored predavanja i promocija je slijedeći:

31.5., TVRĐAVA BROD (11:00 - 22:00) >> CYGNUS DVORANA - PREDAVANJA I PROMOCIJE:

20:15 // SEMIR OSMANAGIĆ - Alternativna Historija: Bosanska dolina piramida

INFO: Poznati bosanski istraživač piramidalnih piramida i često viđeni gost serijala 'Ancient Aliens' po treći puta dolazi u Brod s novostima iz bosanske doline piramida u Visokom. Uvijek zanimljivo i poprilično kontroverzno predavanje doktora i akademika zasigurno će privući veliki broj znatiželjnika u Tvrđavu, a jedan dio možda bude i volontirao u novom izdanju 'Mrava'.

19:00 // OKRUGLI STOL - 'ALTERNATIVNA POVIJEST I SF': Goran Skrobonja, Marko Fančović, Ivan Lutz // PROMOCIJA - GORAN SKROBONJA: 'Čovek koji je ubio Teslu' i 'Sva Teslina deca'

INFO: Predstavljanje romana 'Čovek koji je ubio Teslu' i 'Sva Teslina deca' bit će prezentirano u ugodnoj ekipi. Kako najplodniji žanrovski srpski pisac doživljava žanr; što ga pokreće da i dalje piše; Kakvo je stanje izdavaštva u regiji; Postoji li regionalna suradnja autora? samo su neka od pitanja kojih će se dotaknuti Skrobonja, Fančović i sve priznatiji brodski SF pisac Ivan Lutz.

18:40 // KVIZ - Alternativna povijest: Ivan Lutz & Ratko Martinović

18:15 // PROMOCIJA - UREDNICI IZDANJA: 'Marsonic 5', 'Svemirski Brod 3' 

17:50 // PROMOCIJA - DAVORIN HORAK: 'Titan 2', 'Nebula 1'

17:30 // PROMOCIJA - VLADIMIRA BECIĆ: 'Orsia'

16:30 // MILENA BENINI - Alternativna budućnost alternativne povijesti

INFO: Alternativna povijest ishodište je mnogih spekulativnih žanrova, među kojima i neki od danas iznimno popularnih, kao što su steampunk (i drugi punkovi), retrofuturizam, pa čak i mnogi aspekti fantasyja. Zašto je tome tako, te kakva budućnost može očekivati alternativnu povijest istražit ćemo u kratkom predavanju poznate hrvatske SF autorice i urednice netom pokrenute večernjakove zbirke kratkih SF priča.

15:30 // MARKO FANČOVIĆ - Prekrajanje svijeta u starijoj i novijoj znanstvenoj fantastici

INFO: od Poula Andersona u 'Čuvarima vremena' do Cherie Priest u svom steampunk serijalu 'Clementine', pisci su oduvijek pokušavali prekrajati povijest i pitali se što bi bilo kad bi bilo; neki su pravili utopije, neki antiutopije, a neki samo pokušavali realno opisati povijest drugačiju od naše. koliko su uspješni bili u tome? O tome će nam pričati renomirani SF prevoditelj i novinar.

14:30 // PETAR BAŠIĆ - Ozbiljna alternativna povijest - Historiografija o alternativnim povijesnim događajima iliti 'što bi bilo da je bilo'

INFO: Kako povijest i možebitni drugačiji raspleti događaja izgledaju u očima povjesničara vidjet ćete u zanimljivom historiografskom predavanju Petra Bašića, poznatog brodskog političara, povjesničara i entuzijasta koji je svojevremeno pokrenuo obnovu lokacije ovogodišnjeg Marsonikona - brodske Tvrđave.

13:15 // PREDAVANJE - ADRIAN GOLL: 'Batman i filozofija'

12:00 // PROMOCIJA - RATKO MARTINOVIĆ: 'Subliminalne poruke - Okultna simbolika i društveni inženjering'

11:30 // OTVORENJE - Predstavnici organizatora i predstavnik glavnog pokrovitelja konvencije Grada Slavonskog Broda

MALA DVORANA GLAZBENE ŠKOLE (13:00 - 19:15) >> PROXIMA DVORANA - FILMSKE PROJEKCIJE:

17:15 //  GOSPODAR NEBA I SVIJET SUTRAŠNJICE (Sky Captain and the World of Tomorrow, 2004) - r: Kerry Conran (trajanje: 106 minuta)

15:00 // CRVENA ZORA (Red Dawn, 1984) - r: John Milius (trajanje: 114 minuta)

13:00 // DOMOVINA (Fatherland, 1994) - r: Christopher Menaul (trajanje: 106 minuta)

Paralelno će biti održavanje promocije, radionice i sadržaji fandoma.

 

Preuzeto sa http://sb.dalje.com/sve-spremno-za-subotnji-marsonikon/510160

 28.5.2014.